W malowniczych krajobrazach Pogórza cennym produktem lokalnym jest miód, który produkują małe pożyteczne owady – są to pszczoły. To naturalny słodki produkt wytwarzany z nektaru kwiatowego bądź spadzi.
Na Pogórzu, miód wykorzystywany jest na różne sposoby, między innymi do potraw jak i wypieków. Najbardziej popularnym wypiekiem na bazie miodu jest miodownik. Pogórzański miodownik to doskonałe ciasto, kojarzone ze świętami. Nie należy jednak do najprostszych
w przygotowaniu, ale za to jego smak rekompensuje poświęcony czas!
Należy pamiętać o tym, że miodownik to ciasto szlacheckie. W czasach średniowiecza tylko bogaci mogli pozwolić sobie na ten przysmak na bazie miodu. W średniowieczu popularny był miód dodawany do potraw czy też polewano nim orzechy. Przysmaki z miodem dostępne były dla wybranych. Dziś możemy ich kosztować na co dzień. Warto z tego korzystać!
Tradycyjny miodownik jest ciastem wymagającym, które potrzebuje kilku dni na dojrzewanie. Składa się z kilku warstw przekładanych kajmakiem, orzechami bądź masą grysikową. Ciasto najlepiej smakuje z wykorzystaniem lokalnych produktów. Najlepiej sprawdzą się miody delikatne, a zarazem słodkie. Miody lipowe, akacjowe, spadziowe z Pogórza będą idealne do wypieków, ciast, ciasteczek. Miody z Pogórza nadają niesamowitego, niepowtarzalnego smaku miodownikowi!